Op 1 augustus 2022 moet Nederland arbeidsrechtwetgeving wijzigen. Dit is ter implementatie van de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (hierna: Arbeidsvoorwaardenrichtlijn). Het gaat om een aantal wettelijke arbeidsvoorwaarden: wijzigingen in de informatieplicht van de werkgever, het verbod op nevenwerk, scholingskosten en werkpatroon. Wat betekent dit voor bestaande en nieuwe arbeidsovereenkomsten?
De Europese Arbeidsvoorwaardenrichtlijn is van 20 juni 2019. Deze richtlijn beschrijft de minimumrechten (arbeidsvoorwaarden) van iedere werknemer in de Europese Unie. Nederland voldoet al gedeeltelijk aan deze richtlijn. De overige onderdelen zijn opgenomen in het wetsvoorstel tot implementatie van de Arbeidsvoorwaardenrichtlijn.
Op 19 april 2022 heeft de Tweede Kamer dit wetsvoorstel aangenomen. Nu ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer ter stemming. De richtlijn verplicht Nederland ervoor te zorgen dat de wet uiterlijk op 1 augustus 2022 inwerking gaat treden. Deze wet gaat in diverse bestaande wetten tot wijziging van wetsartikelen leiden, bijvoorbeeld in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek over de arbeidsovereenkomst en in de Wet flexibel werken.
Er is geen overgangsrecht en de wet zal dan ook direct gaan gelden voor alle arbeidsovereenkomsten (of te wel, de wet heeft onmiddellijke werking).
De komende weken zullen we in een reeks blogs deze wettelijke wijziging van arbeidsvoorwaarden nader bespreken. We zullen ingaan op de gevolgen van deze wetswijziging voor bestaande en nieuwe arbeidsovereenkomsten, ook vanuit een praktisch oogpunt.