Arbeidsmediator
Wat doet een mediator bij arbeidsconflict?
Een arbeidsmediator is een onafhankelijke en onpartijdige procesbegeleider die in een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer tot het vinden van een oplossing zodat zij samen de arbeidsrelatie kunnen voortzetten. De arbeidsmediator begeleidt het volledige traject van begin tot einde en zorgt ervoor dat er er met de waarborg van geheimhouding en vertrouwelijkheid een gesprek ontstaat waarbij beide partijen hun standpunten kunnen vertellen en met gewenste oplossingen kunnen komen.
De arbeidsmediator maakt het verschil
Het verschil dat een arbeidsconflict mediator maakt bij het oplossen van een arbeidsconflict is dat het een onafhankelijke en onafhankelijke derde is, waardoor de kans op het vinden van een geslaagd resultaat veel hoger ligt dan zonder een mediator, bijvoorbeeld in een procedure. Een mediator arbeidsconflict beschikt bovendien over jarenlange praktijkervaring en is juridisch onderlegd zodat de mediator de partijen kan ondersteunen bij het vinden van een adequate oplossing binnen de mogelijkheden van de wet.
De arbeidsconflict mediator slaat de brug tussen de werkgever en werknemer, neemt de (emotionele) lading van het conflict weg waardoor het conflict niet groter wordt en zorgt snel voor nieuwe inzichten. Doordat er voor beide partijen actief naar een oplossing wordt gezocht, die in bijna alle gevallen wordt gevonden, kunnen beiden vaak snel het werk hervatten. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de arbeidsrelatie vaak op een positieve manier kan worden voortgezet; de werkgever hoeft niet op zoek naar een nieuwe werknemer en de werknemer hoeft niet van werk te veranderen.
Voordelen van een arbeidsmediator
In omstandigheden waar een arbeidsmediator een rol speelt, gaat het vaak om arbeidsconflicten waarvoor eenvoudig een oplossing zou kunnen worden gevonden. Dit lukt vaak niet door de (emotionele) lading die een conflictsituatie op de partijen legt of door gebrekkige communicatie tussen de partijen. Doordat er een derde, onafhankelijke partij bij het arbeidsconflict wordt betrokken, loopt de communicatie soepeler en wordt er naar een win-win situatie gestreefd. Dit in tegenstelling tot een situatie waarbij de één wint en de ander moet inleveren, wat alsnog kan resulteren in een ontslag of de beëindiging van de arbeidsrelatie. Een ander voordeel is dat het mediationproces altijd tussentijds kan worden beëindigd mocht één van de partijen er geen goed gevoel bij hebben.
Hoe gaat een mediator arbeidsconflict te werk?
De arbeidsmediator voert, op initiatief van de werknemer of werkgever, met beide partijen een onafhankelijk, intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt de achtergrond van het conflict toegelicht en kunnen de partijen hun standpunten duidelijk maken. Ook de hr-afdeling van een bedrijf kan een derde partij zijn die bij dit proces wordt betrokken. De arbeidsmediator zal aan beiden uitleg geven over het proces en over de geldende regels van de Mediation federatie Nederland.
Wanneer beide partijen het erover eens zijn dat men het proces wil initiëren dan wordt er een mediationovereenkomst gesloten op basis van: vertrouwelijkheid, geheimhouding, vrijwilligheid, vrijblijvendheid, neutraliteit en zelfbeschikking.
Het mediationgesprek waarin beide partijen aanwezig zijn, vindt plaats onder begeleiding van de arbeidsmediator. Nogmaals lichten beide partijen hun standpunt toe en de mediator stelt vragen, vat samen en formuleert de belangen. Soms is er nogmaals een gesprek nodig om het conflict en de belangen beter in kaart te brengen.
Dan volgt de fase waarin door beide partijen zelf wordt gezocht naar oplossingen voor het conflict. De mediator arbeidsconflict begeleidt en stimuleert dit proces en zorgt dat er een overzichtelijke opsomming komt van alle aangedragen oplossingen. Onder alle aangedragen opties wordt een oplossing gekozen waarin beiden zich kunnen schikken. Deze uitkomst legt de arbeidsmediator vast in een overeenkomst waar ieder zich aan dient te houden. Op basis hiervan kan men tevreden de arbeidsrelatie voortzetten.
EXIT- mediation
Uitkomst van het mediationproces kan ook zijn dat de arbeidsrelatie onder voorwaarden wordt beëindigd.
Kosten mediator arbeidsconflict
Onze tarieven vind je terug op de tarieven pagina. Wij houden van helderheid, daarom vind je op ons tarieven pagina ons vast uurtarief.
Wij handelen proactief, beantwoorden uw vragen en lossen uw problemen op. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Wij delen onze kennis graag met u. Lees op onze blogpagina meer informatie over ontwikkelingen in het arbeidsrecht.
Contact
Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.
Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl
Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:
Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl
Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl