Mediation in de zorg
Mediation in de zorg is een succesvol middel gebleken om conflicten tussen verschillende relaties in een vroeg stadium op te lossen. Deze oplossing is vaak nog onderbelicht. Bij mediation proberen partijen – onder leiding van een onafhankelijke mediator – samen tot een oplossing te komen. In de zorg zijn er veel verschillende relaties waar bijvoorbeeld door (mis)communicatie en verwachtingen conflicten kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan conflicten tussen medewerkers, in een team, een medewerker en leidinggevende, maatschappen, artsen en medisch specialisten, bestuurders, ondernemingsraad en cliëntenraden, maar ook aan klanten en zorginstelling.
VAN WOENSEL MEINHARDT ADVOCATEN | MEDIATION is gespecialiseerd in mediation in de zorg. Wij kennen de rollen in de zorg goed, weten welke conflictgevoelige situaties kunnen ontstaan en wat de uitdagingen zijn. Met jarenlange ervaring hebben wij veel conflicten in de zorg opgelost. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Waarom is mediation geschikt voor conflicten in de zorg?
In de zorg kunnen binnen verschillende relaties conflicten ontstaan. In de omgeving van de zorg is het belangrijk om een (dreigend) conflict zo snel en effectief mogelijk op te lossen. Een (dreigend) conflict kan negatieve gevolgen hebben op bijvoorbeeld een team, of zorginstelling. Een conflict tussen collega’s heeft effect op het hele team en kan leiden tot fouten, ziekte of langdurige uitval. En dat wil je voorkomen.
Juist in de zorg is er vaak sprake van langdurige relaties, zodat het oplossen van het conflict en herstel van de relatie erg belangrijk is. Mediation zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in elkaars belangen en tot een oplossing komt waar alle partijen zich in kunnen vinden.
Mediation kan al in een vroeg stadium ingezet worden, waardoor een conflict snel opgelost kan worden. Vaak zijn er twee tot drie gesprekken nodig om tot een afronding van het conflict te komen.
Door vroegtijdig een conflict op te lossen kan een relatie hersteld worden. Dit in tegenstelling tot een gerechtelijke procedure wat de relatie vaak verhard en wat een langdurig traject kan zijn.
Wat doet een mediator?
De mediator is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgelopen situaties op de werkvloer/ binnen organisaties. De mediator laat alle partijen nieuwe inzichten zien, waardoor nieuwe opties zichtbaar worden. De onafhankelijke mediator zorgt voor een veilige omgeving waarin in een vertrouwelijke setting alle partijen hun standpunten kunnen delen. De mediator begeleid het gehele traject, vanaf het eerste contact tot aan de afronding.
Preventief inzetten van mediation in de zorg
Mediation kan ook preventief ingezet worden in bijvoorbeeld een besluitvormingsproces of adviesprocedure met de medezeggenschap. Door op voorhand samen te werken met een onafhankelijke mediator voorkom je juist een conflictsituatie en kan er in het begin van het proces goed rekening worden gehouden met elkaars belangen. Een onafhankelijk persoon, gespecialiseerd als mediator sluit anders in dit traject aan. De mediator is namelijk niet betrokken bij de inhoud maar begeleid het proces en faciliteert dit.
Contact
Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.
Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl
Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:
Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl
Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl