Hoe zit het ook alweer met: Het ontslag van een statutair bestuurder
Het ontslag van een statutair bestuurder
Een statutair bestuurder is benoemd door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de vennootschap en kan te allen tijde worden ontslagen. De (redelijke) ontslaggrond (zoals een vertrouwensbreuk, slecht bestuur of gewijzigde omstandigheden) moet aannemelijk worden gemaakt, maar wordt door een rechter slechts marginaal getoetst. Omdat er geen preventieve ontslagtoets (door rechter of UWV) heeft gelden, heeft de statutair bestuurder, minder ontslagbescherming dan een gewone werknemer. Als de statutair bestuurder ook een arbeidsrechtelijke relatie heeft met de vennootschap dan is sprake van een dubbele rechtsbetrekking. Met het ontslag als statutair bestuurder eindigt ook de arbeidsovereenkomst. Er kan bij de rechter geen herstel van de arbeidsovereenkomst worden gevorderd. Wel dient er rekening te worden gehouden met de opzegtermijn en een opzegverbod tijdens ziekte. Toch is het niet verstandig om ‘hollend’ een statutair bestuurder te ontslaan.
Onderstaand volgt een overzicht met concrete aandachtspunten/stappen:
Statutair bestuurder
Van belang is vast te stellen of sprake is van een statutair bestuurder. Een statutair bestuurder wordt rechtsgeldig benoemd door de AVA (of RvC). Heeft er geen benoeming plaatsgevonden, dan is er waarschijnlijk geen sprake van een statutair bestuurder, maar is er sprake van een titulair directeur (met uitsluitend een arbeidsovereenkomst) en is de preventieve ontslagtoets van toepassing.
Vereisten voor ontslag en AVA
Van belang is vast te stellen welk orgaan op basis van de Wet/statuten bevoegd is om de statutair bestuurder te ontslaan. Daarnaast is van belang vast te stellen wat de reden is voor het ontslag.
Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit door de AVA is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire vereisten is voldaan. Denk daarbij onder andere aan:
Vooraf:
- advies vragen aan ondernemingsraad ten aanzien van het voorgenomen ontslag
- de (termijn van) oproeping
- de plaats van de AVA
- de agenda (met onder andere op de agenda het voorgenomen ontslag van de statutair bestuurder en hoor- en adviesrecht van de bestuurder)
- besluitvorming
- eventuele onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst
Tijdens de AVA:
- neem de vergadering digitaal op/maak notulen
- geef een toelichting op de agenda
- geef een toelichting op de reden van het voorgenomen ontslag
- stel de bestuurder in de gelegenheid om hierop te reageren/verweer te voeren (hoor- en adviesrecht)
- schors de vergadering voor overleg
- neem een besluit ten aanzien van ontslag en decharge
Nadien:
- werk de notulen uit en stuur deze met het digitale bestand naar de (voormalig) bestuurder
- stuur het ontslagbesluit mee.
- maak kenbaar dat de arbeidsovereenkomst eveneens is geëindigd (met inachtneming van de opzegtermijn)
- schrijf de bestuurder uit de registers van de Kamer van Koophandel
- maak een eindafrekening met uitbetaling transitievergoeding
Beëindigingsvergoeding/billijke vergoeding
Als er sprake is van een redelijke ontslaggrond dan heeft de statutair bestuurder recht op een wettelijke transitievergoeding. Als de AVA/vennootschap ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, bijvoorbeeld omdat er geen redelijke grond is voor ontslag, dan kan er aanleiding zijn voor een aanvullende billijke vergoeding.
En wees als werkgever niet te terughoudend met het opleggen van een loonsanctie als de werknemer de re-integratieverplichtingen schendt, waardoor de re-integratie stagneert. Het UWV houdt de werkgever immers verantwoordelijk voor een adequaat re-integratietraject. Blijf natuurlijk wel steeds zorgvuldig en redelijk handelen.
Contact
Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.
Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl
Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:

Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl

Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl