Afspiegelingsbeginsel en omgekeerd afspiegelen
In een reorganisatie wegens bedrijfseconomische redenen gelden er wettelijke regels voor de selectie van het personeel dat ontslagen wordt en in welke volgorde. Het afspiegelingsbeginsel is de wettelijk voorgeschreven selectiemethode. Voordat ontslag mogelijk is, moet de werkgever onderzoeken of de werknemer herplaatst kan worden in een andere passende functie of een nieuwe functie of vacature. Is herplaatsing mogelijk, dan kan het zo zijn dat je moet terug spiegelen, ook wel omgekeerd afspiegelen genoemd.
In deze tekst meer informatie over afspiegelingsbeginsel en omgekeerd afspiegelen.
Afspiegelingsbeginsel bij een reorganisatie
Bij de selectie van personeel dat je moet ontslaan, ben je niet geheel vrij als werkgever. In principe moet je het afspiegelingsbeginsel toepassen op uitwisselbare functies waarin arbeidsplaatsen moeten vervallen. Functies zijn uitwisselbaar als ze vergelijkbaar zijn op punten zoals inhoud, vereiste kennis en competenties, niveau en salaris. Bij de toets of sprake is van uitwisselbare functies neem je de functiebeschrijving als uitgangspunt. Ontbreekt een (actuele) functiebeschrijving en/of wijkt deze af van de feitelijke werkzaamheden, dan wordt gekeken naar de inhoud van de functie in de praktijk.
Het afspiegelingsbeginsel is de methode van krimp in leeftijdsgroepen, zodanig dat de leeftijdsopbouw zoveel als mogelijk gelijk blijft. Hoe werkt het kort gezegd? Werknemers met een uitwisselbare functie deel je in, in de volgende leeftijdsgroepen: van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar, van 55 jaar tot AOW. Binnen elke leeftijdsgroep bekijk je welke werknemers als laatsten in dienst zijn gekomen. Deze werknemers moet je als eerste ontslaan. Het aantal werknemers in een leeftijdsgroep dat ontslagen wordt, is afhankelijk van het totale aantal werknemers in iedere leeftijdsgroep. Zijn er in een bepaalde leeftijdsgroep meer werknemers dan zullen er uit die leeftijdsgroep ook meer werknemers ontslagen moeten worden. Zoals gezegd moet de verdeling zo zijn dat de leeftijdsopbouw na ontslag zoveel als mogelijk gelijk blijft als de leeftijdsopbouw voor ontslag.
In de Uitvoeringsregels Ontslag om bedrijfseconomische redenen van het UWV (laatstelijk versie september 2020), is onder meer het afspiegelingsbeginsel en de uitzonderingen daarop nader uitgewerkt, ook met rekenvoorbeelden.