Algemene Voorwaarden

VAN WOENSEL MEINHARDT ADVOCATEN | MEDIATION

Artikel 1 – Kostenmaatschap.

1.1 De kostenmaatschap bestaat uit: LAW Werk BV en Meinhardt advocatuur samen h.o.d.n. VAN WOENSEL MEINHARDT ADVOCATEN | MEDIATION, hierna: VWM, gevestigd te (4837 DS) Breda aan de Graaf Engelbertlaan 75.

1.2 De bedingen in deze Algemene Voorwaarden zijn niet slechts gemaakt en van toepassing ten behoeve van VWM, doch mede ten behoeve van de individuele leden van de maatschap, bestaande uit een praktijk vennootschap LAW Werk BV en een natuurlijk persoon, h.o.d.n. Meinhardt advocatuur, alsmede ten behoeve van de bestuurder van de praktijkvennootschap LAW Holding BV en de natuurlijk persoon mr. L.P.J.M. van Woensel (privé) en mr. M.M.S. Meinhardt (privé), alsmede alle andere personen die voor VWM of de individuele leden van de maatschap werkzaam zijn of ten tijde van de uitvoering van de werkzaamheden voor VWM werkzaam zijn of waren, respectievelijk alle personen die bij de uitvoering van enige opdracht door VMW of de individuele leden van de maatschap zijn ingeschakeld respectievelijk alle personen voor wier handelen of nalaten VWM of de individuele leden van de maatschap wettelijk aansprakelijk zouden kunnen zijn (“beding ten behoeve van derden”).

Artikel 2 – De overeenkomst

2.1 Alle opdrachten worden enkel en alleen door opdrachtgever verstrekt aan een of meerdere individuele leden van de maatschap: LAW Werk BV en/of Meinhardt advocatuur (hierna: opdrachtnemer). Een individueel lid van de maatschap die de opdracht aanvaardt, heeft individueel als opdrachtnemer te gelden. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten van opdracht die tot stand komen tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer (aanvullende opdrachten en vervolgopdrachten daaronder begrepen), alsmede op de fase voorafgaand aan de totstandkoming van een overeenkomst van opdracht.

2.2 Een overeenkomst van opdracht komt tot stand tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer als zodanig en derhalve niet met VWM, noch met de privépersonen die voor de individuele leden van de maatschap werkzaam zijn. Dit geldt ook indien het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling van opdrachtgever is dat de opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. De werking van artikel 7:404 BW, dat voor laatstgenoemd geval een regeling geeft en de werking van artikel 7:407 lid 2 BW, dat een hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt voor de gevallen waarin twee of meer personen een opdracht hebben ontvangen, wordt volledig uitgesloten.

2.3 Opdrachtnemer zal opdrachtgever schriftelijk op de hoogte stellen wanneer het dossier wordt gesloten. Bij het sluiten van het dossier ontvangt opdrachtgever -op verzoek- alle originele stukken, waaronder processtukken, beschikkingen, vonnissen, arresten, etc. retour. Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor het bewaren van originele stukken. Opdrachtnemer bewaart enkel een digitale scan van het dossier en kan door opdrachtgever niet worden aangesproken, indien de opdrachtgever zelf niet meer beschikt over originele stukken.

2.4 Toepasselijkheid van Algemene Voorwaarden waarnaar in de van opdrachtgever afkomstige documenten wordt verwezen, wordt hierbij uitdrukkelijk uitgesloten.

Artikel 3 – Opdracht en aansprakelijkheid

3.1 Alle opdrachten worden geacht te zijn neergelegd in een overeenkomst van opdracht met de betreffende opdrachtnemer. Een overeenkomst komt eerst tot stand na aanvaarding hiervan door de opdrachtnemer.

3.2 Derden kunnen aan de overeenkomst of de resultaten daarvan geen rechten ontlenen. Alle opdrachten worden met terzijdestelling van de artikelen 7:404 BW, 7:407 lid 2 BW en 7:409 BW, uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door opdrachtnemer ten behoeve van de opdrachtgever.

3.3 Opdrachtgever stemt ermee in dat in voorkomende gevallen een andere advocaat dan opdrachtnemer diensten verricht (bijvoorbeeld bij afwezigheid). Ook kunnen derden worden ingeschakeld (bijvoorbeeld een deurwaarder of deskundigen).

3.4 Indien de uitvoering van een opdracht door opdrachtnemer mocht leiden tot een betaling op grond van een ongedaanmakingsverbintenis en/of op grond van aansprakelijkheid, dan zal de totale betaling (op grond van een ongedaanmakingsverbintenis en/of op grond van aansprakelijkheid) steeds beperkt zijn tot het bedrag dat in het desbetreffende geval door de verzekeraar onder de toepasselijke aansprakelijkheidsverzekering van opdrachtnemer wordt uitgekeerd, met inbegrip van het eigen risico dat de opdrachtnemer in het desbetreffende geval in verband met die aansprakelijkheidsverzekering draagt. Elke aansprakelijkheid van de bestuurder van de praktijkvennootschap, LAW Holding BV, mr. L.P.J.M. van Woensel (privé) en mr. M.M.S. Meinhardt (privé) en van werknemers en van personen waarmee VWM en/of opdrachtnemer een samenwerkingsverband heeft gesloten is uitgesloten.

3.5 Aansprakelijkheid voor indirecte schade of gevolgschade wordt onder alle omstandigheden uitgesloten.

3.6 Claims in verband met beweerdelijke aansprakelijkheid van opdrachtnemer dienen zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd te worden ingediend. Onverminderd het bepaalde in artikel 6:89 BW, vervalt het recht op schadevergoeding in ieder geval 12 maanden na de gebeurtenis waaruit de schade direct of indirect voortvloeit en waarvoor opdrachtnemer aansprakelijk is. Het hiervoor gestelde in dit artikel geldt ook als opdrachtgever schadevergoeding vordert op grond van een van een ander overgenomen of verkregen recht.

3.7 De uitvoering van de overeenkomst van opdracht geschiedt uitsluitend ten behoeve van opdrachtgever. Derden kunnen aan de inhoud van de overeenkomst van opdracht, noch aan de verrichte werkzaamheden enig recht ontlenen, ook niet wanneer zij direct of indirect als belanghebbende bij het resultaat van de werkzaamheden zijn aan te merken. Opdrachtnemer aanvaardt geen aansprakelijkheid jegens derden voor werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van een opdrachtgever. Opdrachtgever vrijwaart de opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden en is op eerste verzoek gehouden aan de opdrachtnemer de redelijke kosten van verweer tegen dergelijke aanspraken te vergoeden.

Artikel 4 – Inschakeling van derden

4.1 De keuze van door opdrachtnemer in te schakelen derden (waaronder, maar niet beperkt tot andere advocaten en deurwaarders) zal, waar mogelijk en in redelijkheid aangewezen, geschieden na overleg met de opdrachtgever en met inachtneming van de zorgvuldigheid, die redelijkerwijs van opdrachtnemer verwacht mag worden.

4.2 Indien deze derden hun aansprakelijkheid in verband met de uitvoering van een opdracht ten behoeve van opdrachtgever van opdrachtnemer willen beperken, is opdrachtnemer bevoegd een dergelijk beding te aanvaarden zonder voorafgaand overleg met opdrachtgever.

Artikel 5 – Wwft

5.1 Opdrachtnemer is op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gehouden bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) melding te maken van ongebruikelijke transacties als bedoeld in die wet.

5.2 Opdrachtnemer is op grond van de Wwft eerst bevoegd de werkzaamheden aan te vangen na afsluiting van de in die wet beschreven procedure ter identificatie van de cliënt en eventuele uiteindelijke belanghebbende.

5.3 Opdrachtnemer zal nimmer aansprakelijk zijn voor schade die een opdrachtgever heeft geleden, lijdt of zal lijden door of in verband met een ten onrechte gedane melding in het kader van de Wwft, tenzij sprake is van opzet of grove schuld aan de zijde van opdrachtnemer.

5.4 Opdrachtnemer zal nimmer aansprakelijk zijn voor schade die een opdrachtgever heeft geleden, lijdt of zal lijden door of in verband met het feit dat opdrachtnemer de identificatieprocedure als bedoeld in de Wwft nog niet heeft kunnen afronden, tenzij sprake is van opzet of grove schuld aan de zijde van opdrachtnemer.

Artikel 6 – Vrijwaring door opdrachtgever voor aanspraken van derden

6.1 Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer, alsmede alle personen als bedoeld in artikel 1.2 ter zake van aanspraken van derden, die stellen schade te hebben geleden door of in verband met de werkzaamheden die door opdrachtnemer ten behoeve van opdrachtgever zijn uitgevoerd.

6.2 Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer, alsmede alle personen als bedoeld in artikel 1.2 ter zake van aanspraken van derden, die stellen schade te hebben geleden door of in verband met een ten onrechte gedane melding in het kader van de Wwft, tenzij sprake is van opzet of grove schuld aan de zijde van opdrachtnemer.

Artikel 7 – Tarieven en betaling

7.1 Opdrachtnemer heeft het recht de door haar gehanteerde uurtarieven periodiek (per 1 januari van ieder jaar) te wijzigen. Opdrachtgever zal zo spoedig mogelijk schriftelijk worden geïnformeerd over een wijziging van de uurtarieven.

7.2 Het honorarium ter zake van de door opdrachtnemer verrichte werkzaamheden zal worden vastgesteld aan de hand van het aantal gewerkte uren vermenigvuldigd met de door opdrachtnemer gehanteerde uurtarieven. Daarnaast worden aan opdrachtgever in rekening gebracht, (indien van toepassing) omzetbelasting en eventuele verschotten (zoals griffiegelden, deurwaarderskosten, etc.). Het honorarium en overige kosten zullen in beginsel een maal per maand over de onmiddellijk daaraan voorafgaande maand aan opdrachtgever worden gefactureerd, voorzien van een deugdelijke specificatie.

7.3 Opdrachtnemer is bevoegd om, alvorens de werkzaamheden in verband met de overeenkomst aan te vangen, betaling van een voorschot te verlangen. Het voorschot zal worden verrekend met de laatste factuur die in de desbetreffende zaak aan opdrachtgever zal worden verzonden.

7.4 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, dient betaling van de facturen van opdrachtnemer -zonder enige korting, opschorting of verrekening- plaats te vinden binnen 14 dagen na factuurdatum. Bij gebreke van tijdige betaling is opdrachtgever van rechtswege -dus zonder dat enige aanmaning of nadere ingebrekestelling is vereist- in verzuim. Bezwaren van opdrachtgever dienen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na factuurdatum schriftelijk en gemotiveerd aan opdrachtnemer kenbaar te worden gemaakt, onder betaling van het niet-betwiste deel van de factuur.

7.5 Opdrachtnemer is in ieder geval gerechtigd de opgedragen werkzaamheden op te schorten wanneer facturen ouder dan 30 dagen niet zijn voldaan, voorschotnota’s of tussentijdse declaraties niet zijn voldaan, het kredietrisico met betrekking tot een opdrachtgever als te hoog wordt ingeschat of de continuïteit van de bedrijfsvoering van een opdrachtgever onvoldoende zeker is. In geval van een opschorting van de werkzaamheden door opdrachtnemer wordt zulks schriftelijk aan de opdrachtgever medegedeeld.

7.6 Opdrachtnemer is gerechtigd om in geval van declaraties welke 30 dagen na factuurdatum onbetaald gebleven zijn, buitengerechtelijke kosten in rekening te brengen conform het forfaitaire vergoedingsschema als bedoeld in de Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten en het Besluit Vergoeding voor Buitengerechtelijke Incassokosten met een minimum van € 40,–. Indien opdrachtnemer haar vordering in een gerechtelijke procedure -arbitrage en bindend advies daaronder begrepen- aanhangig heeft gemaakt, is opdrachtgever gehouden de met deze procedure gemoeide proceskosten, indien en voor zover toegewezen, te vergoeden. Hieronder zijn begrepen de kosten van advocaten, procesgemachtigden, alsmede het aan arbiters of bindend adviseurs verschuldigde honorarium en vastrecht, ook indien deze een eventuele proceskostenveroordeling op grond van artikel 237 en verder van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering te boven gaan. Deze vergoeding van de kosten zal steeds, zodra -interne en externe- juridische bijstand door opdrachtnemer is ingeroepen, respectievelijk door opdrachtnemer incassomaatregelen worden genomen, zonder enige vorm van nadere vorm van bewijs nodig is, in rekening worden gebracht en door opdrachtgever verschuldigd zijn.

Artikel 8 – Klachten

8.1 In geval van een klacht van een opdrachtgever over de uitgevoerde werkzaamheden, dient deze schriftelijk te worden ingediend bij VWM ter attentie van de klachtenbehandelaar. De klachtenbehandelaar van VWM zal na bestudering van de klacht en het dossier zo spoedig mogelijk in overleg treden met opdrachtgever om te bezien op welke wijze de klacht kan worden opgelost. Op de behandeling van de klacht is de kantoorklachtenregeling van toepassing. Deze is geplaatst op de website van VWM.

8.2 Ingeval van een aansprakelijkstelling door een opdrachtgever ter zake van door opdrachtnemer uitgevoerde werkzaamheden, dient deze aan opdrachtnemer te worden gericht. Opdrachtnemer zal deze aansprakelijkheid doorgeleiden naar haar beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar.

8.3 Ingeval van tuchtrechtelijke klachten van een opdrachtgever met betrekking door opdrachtnemer uitgevoerde werkzaamheden, zal opdrachtnemer de opdrachtgever zo nodig informeren omtrent deze klachtenprocedures bij de Orde van Advocaten.

Artikel 9 – Toepasselijk recht en rechtbank

9.1 Op alle overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is Nederlands recht van toepassing.

9.2 Geschillen zullen uitsluitend worden beslecht –tenzij dwingende wettelijke competentieregels dit verhinderen– door de bevoegde rechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Niettemin heeft opdrachtnemer het recht om geschillen aan de bevoegde rechter van de woon- of vestigingsplaats van opdrachtgever voor te leggen.

Januari 2022