Reorganiseren: de keuzes van de werkgever
In onze blogreeks ‘Reorganiseren: er is veel meer mogelijk dan je denkt’ bespraken we de belangrijke termen ‘bedrijfseconomische reden, ‘bedrijfsvestiging’ en ‘uitwisselbare functie’. Vanuit een specifieke invalshoek, namelijk vanuit de keuzes die je hierbij als werkgever kunt maken. Ter afsluiting van onze blogreeks een overzicht van deze keuzes.
Bedrijfseconomische reden
Welke bedrijfseconomische reden kies je: een slechte financiële situatie, werkvermindering of organisatorische veranderingen? Je hebt maar één reden nodig. Maar de onderbouwing moet wel effectief zijn. Daarmee kun je je keuze ook omdraaien: kijk eerst naar de beschikbare stukken ter onderbouwing en kies op basis daarvan de bedrijfseconomische reden.
Bedrijfsvestiging
Als reorganiseren alleen nodig is op een bepaalde locatie, dan kun je ervoor kiezen alleen deze locatie en niet het hele bedrijf als ‘bedrijfsvestiging’ te presenteren aan het UWV. Daarbij moet je onderbouwen dat er sprake is van een zelfstandige eenheid, bijvoorbeeld omdat de locatie een eigen adres heeft. En je moet onderbouwen dat er een interne zelfstandige bedrijfsvoering is, bijvoorbeeld omdat de vestiging een eigen management heeft.
Voor de onderbouwing ben je vrij om te kiezen, welke omstandigheden je aan het UWV presenteert. Deze omstandigheden beoordeelt het UWV in onderlinge samenhang.
Uitwisselbare functies
Je hebt de bedrijfseconomische reden gekozen. Verder heb je de keuze gemaakt te reorganiseren binnen het hele bedrijf of alleen op een locatie. Daarna volgt de selectie van het personeel, dat boventallig wordt. Daarbij start je met de keuze in welk soort functie arbeidsplaatsen moeten vervallen.
Zijn er vergelijkbare functies? Onderzoek dan of de functies uitwisselbaar zijn. Daarvoor kijk je bijvoorbeeld naar de inhoud van de functie ,de vereiste opleiding en de hoogte van het salaris. Ook hier kun je kiezen welke omstandigheden je in je onderzoek meeneemt. En dit onderzoek leidt dan tot jouw conclusie of de functie al dan niet uitwisselbaar is. Belangrijk is dat het UWV in principe uitgaat van de functiebeschrijving bij de toets of sprake is van uitwisselbare functies. Ontbreekt een functieomschrijving, dan kijkt het UWV naar de inhoud van de functie in de praktijk.
Kun je nog op kwaliteit selecteren, of zit je vast aan het afspiegelingsbeginsel? Selecteren op kwaliteit kan via de stoelendansmethode. Via deze methode komt een hele groep functies te vervallen. Vervolgens creëer je bij deze methode één of meer nieuwe functies. Op die functie kunnen dan (eerst) de boventallige medewerkers solliciteren. En uit de sollicitanten kies je de meest geschikte medewerkers.
Er gelden natuurlijk voorwaarden. Zo moet het wel gaan om een werkelijk nieuwe functie. Ook moet de sollicitatieprocedure zorgvuldig zijn. En je moet vooraf objectieve selectiecriteria vaststellen.
Daarnaast is je keuze voor de meest geschikte kandidaat beperkt, als een deel van het werk uit de vervallen functie wordt voortgezet in de nieuwe. In dat geval moet je omgekeerd afspiegelen in de groep geschikte kandidaten. Dat houdt in dat je de medewerker die je als laatste mocht ontslaan volgens het afspiegelingsbeginsel, als eerste de nieuwe functie moet aanbieden.
Goede planning
Concluderend valt er dus meer te kiezen voor een werkgever dan je wellicht dacht. En tot slot, het is een inkoppertje, maar niet minder waar: alles valt en staat met een goede planning en voorbereiding. In die voorbereiding kun je je keuzes afgewogen maken, zodat ze ook effectief zijn. Ga nooit hollend reorganiseren.
Vraag of advies?
Wil je eens over je reorganisatieplannen van gedachten wisselen? Of zou je je plan eens willen laten toetsen? Neem dan gerust contact op, telefonisch (076 20 50 656) of via het contactformulier.
9 december 2020
Contact
Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.
Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl
Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:
Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl
Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl