In onze blogreeks ‘Reorganiseren: er is veel meer mogelijk dan je denkt’ beginnen we met de bedrijfseconomische reden. Zowel in de gronden als in de onderbouwing kun je als werkgever zelf keuzes maken.
WELKE BEDRIJFSECONOMISCHE REDEN KIES JE?
Bij bedrijfseconomische redenen zijn een aantal situaties denkbaar, zoals een slechte financiële positie, werkvermindering en organisatorische veranderingen. In de praktijk zien we vaak een combinatie. Maar voor ontslag volstaat het als je als werkgever één grond kiest. En je bent in principe vrij in die keuze. Vanzelfsprekend moet je je keuzes goed onderbouwen met stukken. Anders loop je het risico dat het UWV de ontslagaanvraag afwijst.
Twee veelvoorkomende gronden lichten we kort toe: de slechte financiële positie en de werkvermindering.
SLECHTE FINANCIËLE POSITIE
Bij de reden ‘slechte financiële positie’ moet je als werkgever in ieder geval de jaarrekeningen van de afgelopen drie boekjaren tonen. En onder andere een prognose van de resultatenrekening en de liquiditeit voor de komende 26 weken. Verder moet je met stukken aantonen welke besparingen nodig zijn, waaronder de besparing op personeelskosten.
Redelijk eenvoudig aan te tonen, maar je geeft daarmee wel inzage in behoorlijk wat financiële gegevens van het bedrijf.
WERKVERMINDERING
Bij werkvermindering ligt de focus meer op de feitelijke overbezetting: te veel personeel voor het verminderde werk. Je moet als werkgever toelichten wat de oorzaak is van de werkvermindering (bijvoorbeeld door COVID-19). En ook hier weer een prognose geven voor het werk voor de komende 26 weken. Verder moet je onderbouwen hoeveel urenvermindering er nodig is. En welke functies en welk aantal arbeidsplaatsen daarom moeten vervallen.
De onderbouwing van de reden werkvermindering is behoorlijk subjectief. En dat biedt je als werkgever ook meer ruimte in hoe je de ontslaggrond presenteert. Verder hoeft werkvermindering niet steeds samen te gaan met een slechte financiële positie. In dat geval hoef je als werkgever bij de reden werkvermindering alleen de jaarrekening van het laatste boekjaar te tonen. Dat scheelt weer qua hoeveelheid stukken en cijfers waarin je inzicht moet geven.
KEUZE
Je kunt dus kiezen tussen de verschillende bedrijfseconomische redenen. Waarop baseer je de keuze? Een overweging kan zijn dat je bij werkvermindering minder inzicht in de financiële gegevens hoeft te geven. Maar wil of kan je juist minder inzicht geven in bijvoorbeeld de orderportefeuille en prognose voor de komende tijd, dan zou de recht toe recht aan grond slechte financiële positie wellicht toch een betere keuze kunnen zijn.
VRAAG OF ADVIES?
Heb je vragen over de verschillende bedrijfseconomische redenen? Wil je advies over jouw situatie en welke keuze het beste zou zijn? Neem dan gerust contact op, telefonisch (076 20 50 656) of via het contactformulier.
VOLGENDE BLOG
Ben je bekend met het belang van de term ‘bedrijfsvestiging’ bij ontslag? En welke keuzes heb je hierin als werkgever? Lees meer hierover in onze volgende blog.
11 november 2020