Mediation: van conflict naar oplossing – het verloop

In deze blogreeks: ‘Mediation: van conflict naar oplossing’ ga ik de mogelijkheden en kansen van mediation uitleggen. In het vorige blog ben ik ingegaan op de basisbeginselen en voordelen van mediation. Deze keer ga ik in op hoe een mediation meestal verloopt.

Het eerste contact

Tijdens het eerste contact vraagt de mediator kort naar de achtergronden van het conflict. Ook doet de mediator navraag wie de partijen zijn. De standpunten van partijen in het conflict komen later aan de orde. Als een conflict voor mediation in aanmerking komt, maakt de mediator op korte termijn afspraken over het vervolg.

De intake

De mediator voert eerst met de partijen afzonderlijk een intakegesprek. Dat kan fysiek, als daartoe de mogelijkheid bestaat, of online (Teams). Op deze wijze krijgt elke partij, naast een kennismaking met de mediator, de gelegenheid om in te gaan op de achtergronden en de standpunten te vertellen. Tijdens de intake zal de mediator ook uitleggen op welke wijze hij het proces begeleidt en welke spelregels van de Mediation federatie Nederland (MfN, zie www.mfnregister.nl ) gelden. Vanzelfsprekend moeten beide partijen een goed gevoel bij de mediator hebben alvorens het proces te vervolgen. Ook licht de mediator de mediationovereenkomst toe, die partijen gaan sluiten. In de mediationovereenkomst komen de basisbeginselen van mediation, vertrouwelijkheid en geheimhouding, vrijwilligheid en vrijblijvendheid, neutraliteit en zelfbeschikking terug (zie mijn vorige blog ‘Voordelen en basisbeginselen van mediation’).

De mediation

Na de intake volgt het eerste gezamenlijke gesprek met alle partijen. In dit gezamenlijke gesprek krijgen partijen nogmaals de gelegenheid om haar of zijn kant van het conflict toe te lichten. De mediator stelt als procesbegeleider vragen, vat visies samen en formuleert belangen van partijen Alles gericht op de voortgang van de mediation.

Hoe verder?

Na enkele gesprekken is het helder hoe partijen tegen het conflict aankijken en wat de gezamenlijke belangen zijn. Dan gaan partijen onder begeleiding van de mediator onderzoeken welke oplossingen er zijn. Daarbij kunnen partijen alle denkbare mogelijkheden op tafel leggen. Lukt het partijen om tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen – de slagingskans van mediation is maar liefst 80-90% – dan legt de mediator samen met partijen deze afspraken vast in een overeenkomst. En daarmee beëindigt de mediator de mediation. En soms moet de mediator de mediation beëindigen als uiteindelijk blijkt dat het partijen niet lukt een gezamenlijke oplossing te bereiken.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.

Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl

Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:

Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl

Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl