van conflict naar oplossing

Mediation: van conflict naar oplossing – Arbeidsmediation

In deze blog reeks: ‘Mediation: van conflict naar oplossing’ ga ik de mogelijkheden en kansen van mediation uitleggen. In het vorige blog ben ik ingegaan op het verloop van een mediation. Deze keer ga ik in op arbeidsmediation.

Mediation bij arbeidsconflicten

Veel conflicten ontstaan op de werkvloer. Dat conflict zet de arbeidsrelatie meteen op scherp, met het gevaar van escalatie. Het met elkaar in gesprek blijven en behouden van de relatie, zelf de regie houden over oplossingen/de uitkomst en vertrouwelijkheid/ geheimhouding zijn grote voordelen ten opzichte van verdere escalatie. Dan ontstaat er een juridische strijd, waarbij één partij wint en de andere partij verliest. Mediation is een erg succesvol middel om in een vroeg stadium snel en zonder hoge kosten conflicten op te lossen.

Denk daarbij aan:

  • de zieke werknemer en re-integratie (WvP);
  • conflicten tussen collega’s / leidinggevenden / derden;
  • melding misstanden (klokkenluider);
  • disfunctioneren;
  • ontslag.

In ruim 85% van de arbeidsmediations speelt ziekte en/of disfunctioneren een belangrijke rol. Het conflict kan een negatieve werking hebben op re-integratie, terwijl partijen juist op basis van de wettelijke verplichtingen die volgen uit de Wet verbetering Poortwachter (WvP) juist moeten werken aan de terugkeer op de werkvloer. Mediation is dan erg zinvol en er wordt door bedrijfsartsen ook vaak aangestuurd op mediation.

Exit-mediation

Een mediation kan een exit-mediation zijn of worden. Als partijen tot de conclusie komen dat het beter is om het dienstverband te beëindigen kan de mediator, met zicht op de wederzijdse belangen, partijen hierbij begeleiden.

Dat voorkomt vaak een inhoudelijke ontslagprocedure bij de kantonrechter. Een procedure duurt maanden en is kostbaar. Omdat partijen de regie uit handen geven aan de kantonrechter is de uitkomst ook nog eens onvoorspelbaar en levert het partijen vaak niet het gewenste resultaat op.

Meestal komen partijen tijdens een schorsing van een zitting ‘op de gang’ tot overeenstemming.

Meer informatie over mediation vind je op onze mediation pagina.

Vraag of advies?

Wil je eens van gedachten wisselen over mediation? Of wil je weten of mediation mogelijk is bij jouw conflict/geschil? Neem dan gerust contact op, telefonisch (076 2050 656) of via het contactformulier.

Lawrence van Woensel,

MfN-registermediator

21 mei 2021

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar passend advies? Aarzel dan niet en neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen u graag verder.

Tel: 076-2050656.
E-mail: info@vwm-advocaten.nl

Misschien wilt u direct met ons contact opnemen:

Lawrence van Woensel
Advocaat | MfN-registermediator
0654615885
lawrence@vwm-advocaten.nl

Maaike Meinhardt
Advocaat
0611884068
maaike@vwm-advocaten.nl