Een correcte opzegbepaling noemt zowel de opzegtermijn die geldt voor de werkgever, als die voor de werknemer. De wet noemt de standaard opzegtermijnen, maar daar mag je van afwijken, binnen de wettelijke kaders.
STANDAARD TERMIJNEN
De wet noemt de standaard opzegtermijnen.
Voor de werknemer geldt: 1 maand opzegtermijn.
Voor de werkgever is de opzegtermijn afhankelijk van de duur van het dienstverband:
- 1 maand bij een dienstverband korter dan 5 jaar;
- 2 maanden bij een dienstverband van vijf jaar of langer, maar korter dan 10 jaar;
- 3 maanden bij een dienstverband van 10 jaar of langer maar korter dan 15 jaar;
- 4 maanden bij een dienstverband van 15 jaar of langer.
DE DAG WAARTEGEN MAG WORDEN OPGEZEGD (AANZEGDAG)
Naast de standaard opzegtermijnen is ook van belang tegen welke dag je mag opzeggen. Wettelijk geldt dat je tegen het einde van de maand opzegt, bijvoorbeeld per 30 april. Het is mogelijk een afwijkende afspraak te maken via de arbeidsovereenkomst, of de cao, bijvoorbeeld de afspraak dat je tegen iedere dag mag opzeggen. In dat geval kun je bijvoorbeeld op 7 april met inachtneming van 1 maand opzegtermijn, opzeggen per 7 mei.
AFWIJKENDE AFSPRAKEN
Zowel van de termijnen die voor de werkgever gelden, als de termijn die voor de werknemer geldt, kun je afwijken.
De standaard opzegtermijn van de werkgever kun je verkorten bij cao. De termijn voor de werkgever kun je schriftelijk verlengen, via de arbeidsovereenkomst of een arbeidsvoorwaardenregeling van de werkgever.
Van de standaard opzegtermijn van de werknemer kun je schriftelijk afwijken. Maar verlenging kan tot maximaal 6 maanden opzegtermijn. En bij verlenging van de opzegtermijn van de werknemer, moet die van de werkgever tenminste het dubbele bedragen. Van deze dubbele eis kan ook weer afgeweken worden bij cao, maar de opzegtermijn van de werkgever mag niet korter zijn dan die van de werknemer (dus wel langer).
UITZONDERING AOW-GERECHTIGDE
De opzegtermijn voor de AOW-gerechtigde werknemer met een arbeidsovereenkomst, bedraagt in alle gevallen 1 maand.
UITZONDERING OPROEPKRACHT MET NUL-URENCONTRACT
Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 geldt er een bijzondere opzegtermijn voor oproepkrachten met een nul-urencontract. De opzegtermijn is gelijk aan de termijn van de oproepen die voor de werkgever gelden. Veelal is dat 4 dagen, of een kortere termijn tot 24 uur op basis van een cao.
UITZONDERING BIJ FAILLISSEMENT
Bij een faillissement vindt opzegging plaats door de curator. Voor de curator geldt een maximale opzegtermijn van zes weken.
DUUR VAN HET DIENSTVERBAND
Hoe bereken je de duur van het dienstverband bij meerdere tijdelijke contacten? Je telt de duur van alle tijdelijke contracten inclusief eventuele onderbrekingen (van korter dan 6 maanden).
Ook telt een tijdelijk contract mee bij opvolgend werkgeverschap. Gaat de werknemer over naar een nieuwe werkgever, omdat bijvoorbeeld zijn werk overgaat. Dan telt het tijdelijke contract dat hij had bij de oude werkgever, mee bij de berekening van de duur van het dienstverband. En is daarmee mede bepalend voor de duur van de geldende opzegtermijn.
SCHADEVERGOEDING BIJ ONREGELMATIGE OPZEGGING
Van onregelmatige opzegging is sprake als er wordt opgezegd met een te korte opzegtermijn; dat kan door werkgever of door werknemer. Of als er is opgezegd tegen een verkeerde dag, bijvoorbeeld niet tegen het einde van een maand.
Bij onregelmatige opzegging kun je van de wederpartij een schadevergoeding vorderen. De hoogte van de schadevergoeding is het loon over de resterende periode van de opzegtermijn, die niet in acht was genomen. Het is een vaste vergoeding, er wordt niet gekeken naar volledige schade. Daarom wordt deze vergoeding de gefixeerde schadevergoeding genoemd.
Let op dat er maar een korte termijn geldt, waarin je de gefixeerde schadevergoeding kunt vorderen bij de rechter. Die termijn is 2 maanden na d. datum waarop de arbeidsovereenkomst (dus met een te korte opzegtermijn) is geëindigd.
VRAGEN OF ADVIES?
Vragen over de opzegtermijn? Of wil je een schadevergoeding claimen? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch of via het contactformulier.