Arbeidsmediation
Arbeidsmediation is een erg succesvol middel om in een vroeg stadium snel en zonder hoge kosten conflicten op te lossen. Veel conflicten ontstaan in de werksfeer. Dat conflict zet de arbeidsrelatie meteen op scherp, met het gevaar van escalatie. Lees hier meer wat arbeidsmediation voor je kan betekenen.
Wat is arbeidsmediation?
Conflicten kun je op verschillende manieren oplossen. Dat kan bijvoorbeeld via een rechtszaak, maar procederen duurt vaak lang en is kostbaar Het kan ook anders, namelijk via arbeidsmediation. Bij arbeidsmediation proberen partijen – onder leiding van een onafhankelijke mediator – samen tot een oplossing te komen.
In ruim 85% van de arbeidsmediations speelt ziekte en/of disfunctioneren een belangrijke rol. Het conflict kan een negatieve werking hebben op re-integratie, terwijl partijen juist op basis van de wettelijke verplichtingen uit de Wet verbetering Poortwachter (WvP) juist moeten werken aan de terugkeer op de werkvloer. Mediation is dan erg zinvol. Er wordt door bedrijfsartsen ook vaak aangestuurd op mediation.
Arbeidsmediation wordt ook vaak ingezet bij:
- Conflicten tussen collega’s/ leidinggevenden/ derden;
- Melding misstanden (klokkenluider);
- Disfunctioneren;
- Ontslag.
Om een goed mediation traject te kunnen starten dienen alle partijen bereid te zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Het is van belang dat alle partijen inzien dat een gesprek een oplossing kan bieden en verdere stappen kunnen voorkomen.